Αρτηριακή Υπέρταση και Τα Βακτήρια του Εντέρου

Kaffailham.gr
Νέα έρευνα  δείχνει ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορούν να παρεμβαίνουν στην αποτελεσματικότητα των υπερτασικών φαρμάκων.
  • Σχεδόν οι μισοί ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υψηλή αρτηριακή πίεση.
  • Για περίπου 20% από αυτούς, η κατάσταση δεν ανταποκρίνεται στη φαρμακευτική αγωγή.
  • Σε μια νέα μελέτη που πραγματοποιήθηκε σε αρουραίους, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα ένζυμα που παράγονται από ορισμένα βακτήρια του εντέρου συμβάλλουν στην αντίσταση στα φάρμακα, εμποδίζοντας τη δράση των αντιυπερτασικών φαρμάκων.
  • Οι γιατροί μπορεί να είναι σε θέση να προβλέψουν ποια αντιυπερτασικά φάρμακα είναι πιο πιθανό να δράσουν, σκιαγραφώντας το προφίλ των μικροβίων του εντέρου των ανθρώπων.
  • Αλλάζοντας τη διατροφή τους ή λαμβάνοντας φάρμακα, οι άνθρωποι μπορεί να είναι σε θέση να τροποποιήσουν τα μικρόβια του εντέρου τους και να αυξήσουν την αποτελεσματικότητα ορισμένων αντιυπερτασικών φαρμάκων.
Αρτηριακή Υπέρταση και Τα Βακτήρια του Εντέρου

Αρτηριακή Υπέρταση και Τα Βακτήρια του Εντέρου

 

Σύμφωνα με τα Κέντρα Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC), 47% των ενηλίκων στις Ηνωμένες Πολιτείες έχουν υπέρταση ή υψηλή αρτηριακή πίεση. Η Διεθνής Εταιρεία Υπέρτασης ορίζει την υπέρταση ως αρτηριακή πίεση που είναι σταθερά υψηλότερη από 140 /90 mm Hg.

Τα άτομα με υπέρταση διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο επιπλοκών για την υγεία, συμπεριλαμβανομένων των καρδιακών παθήσεων, της καρδιακής προσβολής και του εγκεφαλικού επεισοδίου.

Για πολλούς ανθρώπους, η υπέρταση μπορεί να ελεγχθεί με φαρμακευτική αγωγή, δίαιτα και άσκηση. Ωστόσο, το CDC δηλώνει ότι μόνο 24% των ατόμων με υπέρταση έχουν την κατάστασή τους υπό έλεγχο.

Τώρα, μια μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Τολέδο, Οχάιο, που θα δημοσιευθεί στο Experimental Biology, διαπίστωσε ότι τα βακτήρια του εντέρου μπορεί να εξηγούν γιατί η θεραπεία είναι αναποτελεσματική για ορισμένους ανθρώπους.

Ανθεκτική υπέρταση είναι η αρτηριακή πίεση που παραμένει πάνω από 140/90 mm Hg παρά τη θεραπεία με τρία αντιυπερτασικά φάρμακα διαφορετικών κατηγοριών στις καλύτερα ανεκτές δόσεις, ένα από τα οποία πρέπει να είναι διουρητικό.

Επί του παρόντος, οι γιατροί αντιμετωπίζουν την ανθεκτική υπέρταση αλλάζοντας φαρμακευτική αγωγή ή προσθέτοντας επιπλέον φάρμακα σε αυτά που δεν λειτουργούν. Ωστόσο, ορισμένοι άνθρωποι εγκαταλείπουν τη φαρμακευτική αγωγή τους λόγω των αυξημένων παρενεργειών από τις πολλαπλές θεραπείες. Άλλοι παραμένουν υπερτασικοί παρά την ενδελεχή ιατρική διαχείριση.

Σε αυτή τη μελέτη, οι ερευνητές εξέτασαν το μικροβίωμα του εντέρου των αρουραίων. Διαπίστωσαν ότι ένα κοινό βακτήριο του εντέρου, το Coprococcus comes, μπορεί να παρεμβαίνει στη δράση ορισμένων αναστολέων του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αναστολείς του ΜΕΑ).

Οι αναστολείς του ΜΕΑ είναι μερικές από τις πιο συχνά χρησιμοποιούμενες θεραπείες για την υπέρταση.

Στη μελέτη, οι ερευνητές χορήγησαν εφάπαξ δόση κιναπρίλης σε αρουραίους με υψηλή αρτηριακή πίεση. Διαπίστωσαν ότι το φάρμακο ήταν λιγότερο αποτελεσματικό στη μείωση της αρτηριακής πίεσης σε αρουραίους με υψηλότερο φορτίο εντερικού μικροβιόκοσμου.

Για να ελέγξουν τις παρατηρήσεις τους, στη συνέχεια έδωσαν στους αρουραίους έναν συνδυασμό C. comes και κιναπρίλης (quinapril). Οι αρουραίοι που έλαβαν τον συνδυασμό είχαν μικρότερη μείωση της αρτηριακής πίεσης από εκείνους που έλαβαν μόνο κιναπρίλη.

Στη συνέχεια πραγματοποίησαν in vitro δοκιμές και διαπίστωσαν ότι το C. comes διασπά την κιναπρίλη (quinapril). Υποθέτουν ότι το κάνει αυτό με την παραγωγή ενζύμων που υδρολύουν το φάρμακο, καθιστώντας το λιγότερο αποτελεσματικό.

Ο καθηγητής Tim Spector, καθηγητής Επιδημιολογίας στο King’s College του Λονδίνου και επικεφαλής της μελέτης Zoe Covid Symptom Study, δήλωσε στο Medical News Today ότι τα ευρήματα προστίθενται στα στοιχεία σχετικά με τις επιδράσεις των μικροβίων του εντέρου:

“Αυτό συμβάλλει στα αυξανόμενα δεδομένα ότι τα μικρόβια του εντέρου μας είναι ζωτικής σημασίας για το πόσο αποτελεσματικά δρουν τα περισσότερα κοινά φάρμακα και επιβεβαιώνει παρόμοιες μελέτες με αντικαταθλιπτικά φάρμακα.”

Και δεν είναι μόνο τα φάρμακα που μπορεί να επηρεάζονται από τα μικρόβια του εντέρου. Σε μια πρόσφατη μελέτη, ο καθηγητής Spector και οι συνεργάτες του διαπίστωσαν ότι τα μικρόβια του εντέρου μπορούν να επηρεάσουν την αρτηριακή πίεση σε τυπικούς πληθυσμούς.

“Βρισκόμαστε ακόμη σε πρώιμο στάδιο για τον προσδιορισμό των αλληλεπιδράσεων μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και των αντιυπερτασικών φαρμάκων”, δήλωσε ο Dr. Tao Yang, Ph.D., επίκουρος καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Τολέδο και εισηγητής της μελέτης. “Ωστόσο, τα τρέχοντα ευρήματά μας υποδηλώνουν ότι το ίδιο φάρμακο μπορεί να μην είναι κατάλληλο για όλους, επειδή κάθε άτομο έχει μια μοναδική σύνθεση μικροβίων του εντέρου με ένα μοναδικό προφίλ ενζυμικών δραστηριοτήτων.”

Οι συγγραφείς αναλαμβάνουν περαιτέρω πειράματα με διαφορετικά αντιυπερτασικά φάρμακα και άλλους τύπους βακτηρίων του εντέρου για να διερευνήσουν περαιτέρω τις αλληλεπιδράσεις μεταξύ μικροβιόκοσμου του εντέρου και φαρμάκων για την αρτηριακή πίεση.

“Η καλύτερη κατανόηση της σχέσης μεταξύ των μικροβίων του εντέρου και της αποτελεσματικότητας των φαρμάκων θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες θεραπευτικές προσεγγίσεις για τα άτομα που δεν ανταποκρίνονται στα φάρμακα για την αρτηριακή πίεση. Αυτό θα μπορούσε να περιλαμβάνει νέα φάρμακα ή διαμόρφωση του εντερικού μικροβιόκοσμου με προβιοτικά, αντιβιοτικά και άλλες μεθόδους.”

“Καθώς όλοι μας έχουμε μοναδικές κοινότητες μικροβίων στο έντερο, η κατανόηση του τρόπου με τον οποίο μπορούμε να τις βελτιστοποιήσουμε μέσω εξατομικευμένων προσεγγίσεων στη διατροφή μας είναι ζωτικής σημασίας για τις μελλοντικές στρατηγικές υγείας.” – Καθηγητής Spector

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *