Καρδιαγγειακές Παθήσεις – Πρόληψη

Καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ) – Στις Ηνωμένες Πολιτείες (ΗΠΑ) αλλά και στις αναπτυγμένες χώρες, παρά τη σημαντική μείωση της θνησιμότητας των καρδιαγγειακών παθήσεων (ΚΑΠ), η οποία περιλαμβάνει τη στεφανιαία νόσο (ΣΝ),το αγγειακό εγκεφαλικό επεισόδιο και την περιφερική αρτηριοπάθεια, αυτή παραμένει μακράν η κύρια αιτία θανάτου.

Στις ΗΠΑ, από το 1975,η θνησιμότητα από καρδιαγγειακές παθήσεις (ΚΑΠ) έχει μειωθεί κατά 24 έως 28 % συνολικά, στους άνδρες και τις γυναίκες, καθώς και στο μαύρο και στο λευκό φίλο, αν και οι άνδρες που είναι και μαύροι εξακολουθούν να αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερα ποσοστά θνησιμότητας σε νέες ηλικίες από τις γυναίκες και το λευκό φίλο, αντίστοιχα.

Καρδιολογικά προβλήματα

ecardiologos

Επιπλέον, ο ρυθμός μείωσης επιβραδύνθηκε από το 1990. Έχει εκτιμηθεί ότι σχεδόν το μισό ποσοστό μείωσης οφείλεται στην έγκαιρη διάγνωση και στην πιο επιθετική θεραπεία . Το υπόλοιπο μισό της μείωσης της θνησιμότητας από καρδιαγγειακή νόσο οφείλεται σε ευνοϊκές αλλαγές σε παράγοντες κινδύνου, όπως η μείωση του καπνίσματος και η επιθετική αντιμετώπιση της αρτηριακής πίεσης και των διαταραχών λιπιδίων.

Η πλειοψηφία των γνωστών παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο είναι τροποποιήσιμοι από προληπτικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένης της αλλαγής στον τρόπο ζωής και από συμπληρωματικές θεραπείες με αποδεδειγμένο όφελος.

Σε μία περιγραφική μελέτη,την INTERHEART που περιλάμβανε ασθενείς από 52 χώρες, 9 τροποποιήσιμοι παράγοντες αντιπροσώπευαν πάνω από το 90 % του πληθυσμού που αναλογεί σε κίνδυνο πρώτου επεισοδίου εμφράγματος του μυοκαρδίου (ΟΕΜ).

Στους παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακή νόσο περιλαμβάνονται:

Επιπλέον, οι παράγοντες που μείωσαν τον κίνδυνο είναι:

  • -Καθημερινή κατανάλωση φρούτων και λαχανικών,
  • -Μικρές ποσότητες καθημερινής κατανάλωσης αλκοόλ,
  • -Τακτική σωματική δραστηριότητα.

Τα πιθανά οφέλη των στρατηγικών πρωτογενούς πρόληψης που έχουν υποτεθεί από περιγραφικές μελέτες,έχουν δοκιμαστεί και σε πολλές αναλυτικές μελέτες, συμπεριλαμβανομένων των μεγάλων προοπτικών μελετών.
Για παράδειγμα, στη μελέτη Nurses ‘Health πάνω από 120.000 νοσοκόμες ακολουθήθηκαν για πάνω από 20 χρόνια, οι γυναίκες που διατήρησαν ένα επιθυμητό σωματικό βάρος, έτρωγαν μια υγιεινή διατροφή, ασκούνταν τακτικά και δεν κάπνιζαν τσιγάρα, παρουσίασαν 84 % μείωση του κινδύνου κλινικής εκδήλωσης ΚΑΠ .

Η παρατήρηση ότι μόνο το 3 έως 5 τοις εκατό αυτών των αφοσιωμένων και ευσυνείδητων επαγγελματιών υγείας ήταν στη χαμηλότερη κατηγορία κινδύνου, ενισχύει τις μεγάλες κλινικές τη δύναμη των πρωτογενών μέθοδων πρόληψης.

ecardiologos.gr

Καρδιολογικά Προβλήματα

Οι ακόλουθοι σημαντικοί παράγοντες κινδύνου για την καρδιαγγειακή νόσο είναι τροποποιήσιμοι και θα πρέπει να συζητούνται με όλους τους ενήλικες:

  1. . Διατροφή
  2. . Το κάπνισμα
  3. . Υπέρταση
  4. . δυσλιπιδαιμία
  5. . Η σωματική αδράνεια
  6. . Η παχυσαρκία
  7. . Ο σακχαρώδης διαβήτης (Θεωρείται σε ορισμένες κατευθυντήριες γραμμές ως ισοδύναμο ΣΝ κινδύνου)
  8. . Βαριά χρήση αλκοόλ

Η παρουσία πολλαπλών παραγόντων κινδύνου προσδίδει πρόσθετο κίνδυνο.

Επιπλέον, αρκετές μεγάλες μελέτες πρωτογενούς πρόληψης και οι μετα-αναλύσεις τους,αποδεικνύουν ότι η ΑΣΠΙΡΊΝΗ μειώνει τον κίνδυνο ενός πρώτου ΜΙ σε φαινομενικά υγιή άτομα με χαμηλό κίνδυνο για μια πρώτη εκδήλωση. Πιστεύουμε ότι οποιαδήποτε απόφαση για τη χρήση ασπιρίνης στην πρωτογενή πρόληψη θα πρέπει να συζητείται μεταξύ του γιατρού και του ασθενή γιατι πρέπει να ζυγίζεται ο απόλυτος κίνδυνος για το πρώτο συμβάν ΣΝ και ο απόλυτος κίνδυνος της μείζονος αιμορραγίας που μπορεί να προκληθεί απο τη χρήση ασπιρίνης.

Παρ ‘όλα αυτά, η ασπιρίνη συνιστάται για την πρωτογενή πρόληψη της στεφανιαίας νόσου από την Υπηρεσία Προληψης Ηνωμένων Πολιτειών (USPSTF) ως συμπλήρωμα, όχι εναλλακτική λύση για τη διαχείριση των άλλων παραγόντων κινδύνου, καθώς και από την American Heart Association (ΑΗΑ), για προφανώς υγιείς άνδρες και γυναίκες με μέτριο έως υψηλο κινδύνο καρδιοαγγειακών παθήσεων.