Καρδιακή Ανεπάρκεια – Τι Είναι η Καρδιακή Ανεπάρκεια;

Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μία πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει το αίμα σωστά. Αυτό κάνει την καρδιά να καθυστερεί στην δουλειά της που είναι να διοχετεύει αίμα σε όλο το σώμα. Συνεπώς, συσσωρεύεται υγρό στο σώμα και τα όργανα δεν λαμβάνουν το αίμα που χρειάζονται. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα, όπως οίδημα, δύσπνοια και αίσθημα κόπωσης.

Εάν έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, αυτό δεν σημαίνει η καρδιά σας έχει σταματήσει να λειτουργεί ή ότι έχει σταματήσει να χτυπάει. Απλά σημαίνει ότι δεν δουλεύει τόσο καλά όσο θα έπρεπε.

Ποια είναι τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας;

Αν η καρδιά σας δεν αντλεί σωστά αίμα, στην αρχή μπορεί να μην έχετε συμπτώματα. Αλλά καθώς η πάθηση εξελίσσεται προς το χειρότερο, μπορεί να προκαλέσει:

  • Κούραση ή αδυναμία, ή μπορεί να σας προκαλέσει ζαλάδα ή λιποθυμική τάση
  • Δυσκολία στην αναπνοή, κάτι το οποίο μπορεί να σας κάνει λιγότερο δραστήριους ή να σας κάνει να χρειάζεστε επιπλέον μαξιλάρια το βράδυ για να κοιμηθείτε
  • Ταχυκαρδία, ακόμα και κατά την ανάπαυση
  • Οίδημα στα πέλματα, τους αστραγάλους, τα πόδια ή την κοιλιά σας

καρδιακη ανεπαρκεια

Υπάρχει κάποια εξέταση για την καρδιακή ανεπάρκεια;

Ναι. Αν ο γιατρός σας  σας πιστεύει ότι ίσως έχετε καρδιακή ανεπάρκεια, θα σας εξετάσει και ίσως σας υποβάλλει σε κάποιες από τις ακόλουθες εξετάσεις:

  • Ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ)– Αυτή η εξέταση μετράει την ηλεκτρική δραστηριότητα στην καρδιά σας. Μπορεί να δείξει αν έχετε ανώμαλο καρδιακό παλμό ή αν είχατε κάποια καρδιακή προσβολή στο παρελθόν. Αυτές είναι κάποιες από τις αιτίες που μπορεί να προκαλέσουν καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Εξέταση αίματος γνωστή και ως (BNP) ή “NproBNP” (NTproBNP)– Τα επίπεδα BNP ή NT-proBNP είναι υψηλά σε ανθρώπους με καρδιακή ανεπάρκεια.
  • Ακτινογραφία ΘώρακοςΜία ακτινογραφία θώρακος δείχνει εάν υπάρχει υγρό στους πνεύμονες. Επίσης δείχνει το γενικό σχήμα της καρδιάς και των μεγάλων αιμοφόρων αγγείων στον θώρακα.
  • ΗχοκαρδιογράφημαΑυτή η εξέταση χρησιμοποιεί ηχητικά κύματα ώστε να δημιουργήσει μία εικόνα της καρδιάς καθώς χτυπάει. Δείχνει το μέγεθος των καρδιακών κοιλοτήτων, πόσο καλά αντλεί αίμα η καρδιά και πόσο καλά λειτουργούν οι καρδιακές βαλβίδες.
  • Τεστ κοπώσεως– Κατά την διάρκεια ενός τεστ κοπώσεως, μπορεί να σας ζητηθεί να περπατήσετε ή να τρέξετε σε έναν διάδρομο γυμναστικής, ενώ παράλληλα υποβάλλεστε σε ΗΚΓ ή σε άλλες καρδιακές εξετάσεις. Αυτό το τεστ βοηθάει τους γιατρούς να δουν αν η καρδιά δέχεται αρκετό οξυγόνο κατά την κόπωση. Αν δεν μπορείτε να περπατήσετε ή να τρέξετε, μπορεί να σας δώσουν κάποιο φάρμακο για να δουν πώς λειτουργεί καρδιά σας υπό συνθήκες πίεσης.
  • Καρδιακός καθετηριασμός – Κατά την διάρκεια αυτής της εξέτασης, ο/η γιατρός τοποθετεί έναν λεπτό σωλήνα σε ένα αιμοφόρο αγγείο στο πόδι ή στο χέρι σας. Έπειτα, μετακινεί το σωλήνα προς την καρδιά σας. Για όσο διάστημα ο σωλήνας είναι στην καρδιά ή στα αιμοφόρα αγγεία σας, ο/η γιατρός σας θα πάρει μετρήσεις. Μπορεί επίσης να βάλει μία χρωστική ουσία η οποία εμφανίζεται στον σωλήνα στην ακτινογραφία. Αυτή η διαδικασία μπορεί να δείξει εάν υπάρχει στένωση ή απόφραξη σε κάποια καρδιακή αρτηρία. Αυτό το μέρος της εξέτασης ονομάζεται “στεφανιαία αγγειογραφία.”

Τι μπορώ να κάνω για να προστατεύσω την καρδιά μου;

Εάν ακολουθήσετε τις κάτωθεν συμβουλές, θα αισθανθείτε καλύτερα και θα μειώσετε τις πιθανότητες να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο:

  • Να παίρνετε τα φάρμακά σας ακόμα και όταν αισθάνεστε καλά.– Τα φάρμακα που σας συνταγογραφεί ο/η γιατρός σας μπορούν να σας βοηθήσουν να αισθανθείτε καλύτερα και να ζήσετε περισσότερο. Ωστόσο, θα δουλέψουν μόνο εάν τα παίρνετε όπως σας έχει υποδείξει ο/η γιατρός σας.
  • Παρατηρήστε τυχόν αλλαγές στα συμπτώματά σας και ακολουθήστε ένα σχέδιο δράσης– Ένα σχέδιο δράσης είναι μία λίστα με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε εάν τα συμπτώματά σας αλλάξουν. Για να χρησιμοποιήσετε το σχέδιο δράσης, πρέπει να ελέγχετε τα συμπτώματά σας καθημερινά και να ζυγίζεστε κάθε ημέρα (δείτε την αναφορά που ακολουθεί). Εάν τα συμπτώματά σας χειροτερεύσουν ή εάν πάρετε βάρος ξαφνικά, πρέπει να δράσετε. Να κρατάτε το σχέδιο δράσης σας κάπου που να είναι χρηστικό, όπως π.χ πάνω στο ψυγείο σας, ώστε να μπορείτε να το ελέγξετε και να δείτε τι πρέπει να κάνετε.
  • Καλέστε τον γιατρό σας εάν πάρετε ξαφνικά βάρος– Να ζυγίζεστε κάθε πρωί αφού ουρήσετε, αλλά πριν φάτε πρωινό. Είναι σημαντικό να φοράτε περίπου την ίδια ποσότητα ρούχων κάθε φορά. Σιγουρευτείτε επίσης ότι γράφετε το βάρος σας κάθε ημέρα στο ημερολόγιο.
  • Μειώστε το αλάτι – Προσπαθήστε να μην προσθέτετε αλάτι όταν τρώτε ή όταν μαγειρεύετε. Επίσης, προσπαθήστε να αποφεύγετε τα συσκευασμένα σε κουτιά ή κονσέρβες φαγητά, εκτός και εάν αναγράφεται στην ετικέτα ότι είναι χαμηλά σε νάτριο. Η καλύτερη επιλογή όσον αφορά το φαγητό είναι τα φρέσκα ή το φρεσκοκατεψυγμένα φαγητά και τα φαγητά που ετοιμάζετε οι ίδιοι. Ρωτήστε τον/την γιατρό σας πόσο αλάτι πρέπει να καταναλώνετε. Ο/Η γιατρός σας μπορεί να σας συμβουλέψει να μειώσετε και την ποσότητα υγρών που καταναλώνετε.
  • Μειώστε το βάρος σας, εάν είστε υπέρβαροι– Εάν είστε υπέρβαροι, η καρδιά σας πρέπει να δουλεύει πιο σκληρά για να ανταποκριθεί στις ανάγκες του σώματός σας.
  • Σταματήστε το κάπνισμα– Το κάπνισμα κάνει χειρότερη την καρδιακή ανεπάρκεια και αυξάνει τις πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή ή να πεθάνετε.
  • Περιορίστε το αλκοόλ– Εάν είστε γυναίκα μην πίνετε περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα. Εάν είστε άντρας, μην πίνετε περισσότερα από 2.
  • Να είστε δραστήριοι– Ρωτήστε τον/την γιατρό σας ποιες δραστηριότητες είναι ασφαλείς για εσάς. Ο/Η γιατρός σας θα σας ενημερώσει εάν οι δραστηριότητες όπως το περπάτημα ή η ποδηλασία τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας μπορούν να βοηθήσουν στην μείωση των συμπτωμάτων σας. Παρ’ όλα αυτά, αποφύγετε την γυμναστική εάν τα συμπτώματά σας ενοχλούν πολύ.

Πώς θεραπεύεται η καρδιακή ανεπάρκεια;

Υπάρχουν πολλές θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια, αλλά τα φάρμακα είναι ένας σημαντικός παράγοντας στην προσπάθεια σας να ελέγξετε αυτή την πάθηση.

  • Να παίρνετε τα φάρμακα σας σύμφωνα με τις οδηγίες που σας έχουν δοθεί. Μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί να πάτε στο νοσοκομείο, τις πιθανότητες να πάθετε καρδιακή προσβολή ή να πεθάνετε. Επίσης μπορεί να μειώσουν ή να σας απαλλάξουν από τα συμπτώματα. Αυτοί οι λόγοι κάνουν τα φάρμακα πολύ σημαντικάτα.
  • Ενημερώστε τον/την γιατρό σας εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε τα φάρμακά σας. Υπάρχει περίπτωση να μπορέσει να μειώσει το κόστος των φαρμάκων σας.
  • Ενημερώστε τον/την γιατρό σας εάν τα φάρμακα σας προκαλούν παρενέργειες ή άλλα προβλήματα. Ο/Η γιατρός σας μπορεί να τα αλλάξει με άλλα ή να μειώσει την δόση, ώστε να μην αντιμετωπίζετε προβλήματα.

Άλλες θεραπείες για την καρδιακή ανεπάρκεια συμπεριλαμβάνουν συσκευές που βοηθούν την καρδιά να αντλεί αίμα με περισσότερη ισχύ ή να χτυπάει στον σωστό ρυθμό, και εγχείρηση ώστε να βελτιωθεί η ροή του αίματος στην καρδιά ή αντικατάσταση της καρδιάς.

Dr KAFFA Signature