Κολπική Μαρμαρυγή

Τι είναι η κολπική μαρμαρυγή;

Η Κολπική Μαρμαρυγή (ΚΜ) είναι το πιο μελετημένο πρόβλημα του καρδιακού ρυθμού (Αρρυθμία). Η Κολπική Μαρμαρυγή θεωρείται πολύ επικίνδυνη αρρυθμία γιατί θέτει τους ασθενείς σε πολύ αυξημένο κίνδυνο για εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες σοβαρές επιπλοκές.
Σε άτομα με Κολπική Μαρμαρυγή, τα ηλεκτρικά σήματα που ελέγχουν τον καρδιακό παλμό γίνονται ανώμαλα και ακανόνιστα. Ως αποτέλεσμα, οι δύο κορυφαίοι θάλαμοι της καρδιάς, όπου γεννιέται ο αρχικός κανονικός ρυθμός, χάνουν το ρυθμικό τους συντονισμό και έτσι η άντληση γίνεται χαοτικά και μη αποτελεσματικά.

εγκεφαλικό

εγκεφαλικό

Το αίμα που θα πρέπει να κινηθεί έξω από αυτούς τους θαλάμους μένει μέσα τους  και αποτελεί  την αρχική και βασική αίτια σχηματισμού θρόμβων.

Οι θρόμβοι που σχηματίζονται επί κολπικής μαρμαρυγής μπορούν να «ταξιδέψουν» μέχρι τον εγκέφαλο μέσω των αιμοφόρων αγγείων, και να προκαλέσουν εγκεφαλικό επεισόδιο.
Σε μερικούς ανθρώπους, η κολπική μαρμαρυγή είναι μια χρόνια νόσος και αυτοί δεν αποκτούν ποτέ ξανά το

φυσιολογικό τους ρυθμό. Σε άλλες περιπτώσεις, η κολπική μαρμαρυγή  είναι διαλείπουσα,δηλαδή έρχεται και φεύγει.

Μερικοί άνθρωποι μπορούν να μειώσουν τις πιθανότητές να εμφανίσουν κολπική μαρμαρυγή ή τους παροξυσμούς ακολουθώντας τις παρακάτω οδηγίες:

Έλεγχος της αρτηριακής πίεσης .
• Περιορισμός στη κατανάλωση του αλκοόλ (1 έως 2 ποτά σε μία ημέρα)
• Αποφυγή της υπερβολικής κατανάλωσης καφεΐνης
• Έλεγχος του θυρεοειδή αδένα και έγκυρη θεραπεία των διαταραχών του

Ποια είναι τα συμπτώματα της κολπικής μαρμαρυγής;

 Μερικοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή δεν έχουν συμπτώματα. Όταν τα συμπτώματα εμφανιστούν, μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Αίσθηση σαν η καρδιά σας να καλπάζει, να χτυπάει ακανόνιστα και ασυνήθιστα,
• Ήπιο ενόχλημα ή πόνο στο στήθος.
• Αίσθημα λιποθυμίας, ζαλάδα, δυσφορία

Ποιές εξετάσεις ή δοκιμασίες χρειάζονται για την διάγνωση της κολπικής μαρμαρυγής;

Εάν ο γιατρός σας υποψιάζεται ότι έχετε κολπική μαρμαρυγή, το πρώτο που θα σας κάνει, είναι μια εξέταση που ονομάζεται ηλεκτροκαρδιογράφημα (ΗΚΓ). Η εξέταση αυτή με τη χρήση του Ηλεκτροκαρδιογράγου, θα καταγράψει  την ηλεκτρική δραστηριότητα της καρδιάς σας.

ΗΚΓ κολπική μαρμαρυγή

ΗΚΓ

Πώς αντιμετωπίζεται η κολπική μαρμαρυγή;

 Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει ένα ή περισσότερα από τα παρακάτω:

Φάρμακα για τον έλεγχο της ταχύτητας ή ρυθμού της καρδιάς (φαρμακευτική ανάταξη).
• Φάρμακα για την πρόληψη σχηματισμού των θρόμβων
• Μια θεραπεία που ονομάζεται «Ηλεκτρική Ανάταξη» που περιλαμβάνει την εφαρμογή ενός ήπιου και ειδικού ηλεκτρικού ρεύματος στην καρδιά για να εμποδιστεί και να σταματήσει ο χαοτικός ρυθμός, αφήνοντας το φυσιολογικό ρυθμό να ξανακυριαρχίσει.
• Μια θεραπεία που ονομάζεται “κατάλυση”, η οποία χρησιμοποιεί τη θερμότητα («καυτηρίαση με ραδιοσυχνότητες») ή («κρυοπηξία») για να καταστρέψει το μικροσκοπικό μέρος της καρδιάς που στέλνει τα ανώμαλα ηλεκτρικά σήματα
Τοποθέτηση Βηματοδότη ( Pacemaker) που εμφυτεύεται στο σώμα και στέλνει ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά, για τον έλεγχο του καρδιακού παλμού.
• Χειρουργική επέμβαση για τη δημιουργία ουλώδους ιστού στην καρδιά ο οποίος θα  εμποδίσει τη ροή των χαοτικών ηλεκτρικών σημάτων.

Ποια θα είναι η ζωή μου μετά την απόκτηση της Κολπικής μαρμαρυγής;

Πολλοί άνθρωποι με κολπική μαρμαρυγή είναι σε θέση να ζουν αρκετά φυσιολογική ζωή. Παρόλα αυτά, είναι σημαντικό να  παίρνετε τα φάρμακα που έχει συνταγογραφήσει ο γιατρός σας κάθε μέρα. Το γεγονός ότι θα λαμβάνετε τα φάρμακά σας σύμφωνα με τις οδηγίες,  μπορεί να βοηθήσει να μειωθούν δραστικά οι πιθανότητες της κολπικής μαρμαρυγής να προκαλέσει εγκεφαλικό επεισόδιο. Είναι επίσης μια καλή ιδέα να μάθετε ποια είναι τα σημάδια και τα συμπτώματα ενός εγκεφαλικού επεισοδίου,το θέμα που θα παρουσιάσουμε στο επόμενό μας άρθρο!