Μπορώ Να Μειώσω Τη Χοληστερίνη Μου

Μπορώ να μειώσω τη χοληστερίνη μου ,

Aλλάζοντας τη διατροφή μου;

χολεστιρίνη

– Ναι , μπορείτε να μειώσετε κάπως τη χοληστερίνη σας , αν  αποφύγετε το κόκκινο κρέας , το βούτυρο , τα τηγανητά , το τυρί και άλλα τρόφιμα που έχουν πολλά κορεσμένα λιπαρά . Αλλά αν σας ενδιαφέρει η βελτίωση της υγείας σας, είναι καλύτερο να μην επικεντρωθείτε μόνο στη  χοληστερόλη .

Υπάρχουν αλλαγές που μπορείτε να κάνετε στη διατροφή σας, που θα μειώσουν τον κίνδυνο των καρδιακών παθήσεων και άλλων προβλημάτων , ακόμη και αν δεν μειώσετε πολύ τη χοληστερίνη σας . Δεν υπάρχει μία δίαιτα κατάλληλη για όλους. Όμως σε γενικές γραμμές , μια υγιεινή διατροφή  μπορεί να περιλαμβάνει :

  • • Πολλά φρούτα, λαχανικά και δημητριακά ολικής αλέσεως (όπως για παραδείγματα  δημητριακά ολικής αλέσεως, σιτάρι ολικής αλέσεως, βρώμη και κριθάρι )
  • • Μερικά φασόλια, μπιζέλια , φακές , ρεβίθια , και  παρόμοια τρόφιμα
  • • Μερικούς ξηρούς καρπούς ,  όπως  καρύδια , αμύγδαλα και φιστίκια
  • • Γάλα και γαλακτοκομικά προϊόντα χωρίς λιπαρά ή χαμηλής περιεκτικότητας σε λιπαρά
  • • Μερικά ψάρια


Για να έχετε μια υγιεινή διατροφή , είναι σημαντικό να περιορίσετε ή να αποφεύγετε τη ζάχαρη , τα γλυκά , και τα επεξεργασμένα δημητριακά . ( Τα επεξεργασμένα δημητριακά βρίσκονται στο άσπρο ψωμί , στο άσπρο ρύζι , στις περισσότερες  μορφές  ζυμαρικών , και στα περισσότερα συσκευασμένα τρόφιμα ” snack”. )

Τι γίνεται με τα αυγά ;

– Τα αυγά είναι εντάξει, αλλά μην το παρακάνετε . Συχνά, οι ειδήσεις είναι γεμάτες με ιστορίες για τα οφέλη ή τους κινδύνους των αυγών. Η αλήθεια είναι ότι τα αυγά είναι μια καλή πηγή πρωτεϊνών και δεν αυξάνουν τη χοληστερόλη πολύ, ακόμα και αν έχουν πολλή χοληστερόλη τα ίδια .
Υπάρχουν συγκεκριμένα τρόφιμα που μπορούν να μειώσουν τη χοληστερίνη μου ; – Ίσως. Υπάρχουν κάποιες τροφές που φαίνεται να μειώνουν τη χοληστερόλη, οι επιστήμονες όμως δεν είναι ακόμα σίγουροι .

Εδώ είναι μερικά τρόφιμα που μελετώνται :

grilled-fish-1427587-m

Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα

– Τροφές πλούσιες σε ωμέγα-3 λιπαρά οξέα περιλαμβάνουν τα λιπαρά ψάρια και ελαιόλαδο και το έλαιο canola . Αυτά τα τρόφιμα φαίνεται ότι αυξάνουν την καλή χοληστερίνη και μπορεί να μειώνουν κάποιο είδος της κακής .

Το πιο σημαντικό , οι μελέτες δείχνουν οι άνθρωποι που τρώνε πολλά από αυτά τα τρόφιμα είναι λιγότερο πιθανό να πάθουν καρδιακή νόσο από αυτούς που τρώνε λιγότερα. Αν θέλετε ,είναι καλό να καταναλώνετε μια ή δύο μερίδες λιπαρών ψαριών την εβδομάδα (όπως  σολομό , ρέγκα ,η τόνο) . Αν θέλετε να πάρετε συμπληρώματα ιχθυελαίου , μιλήστε με το γιατρό ή τη νοσοκόμα σας .

Ξηροί καρποί – ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι το να  τρώτε ορισμένους  ξηρούς καρπούς, όπως καρύδια και φιστίκια , μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της χοληστερόλης και ακόμη και του κινδύνου καρδιακής προσβολής ή θανάτου .
Πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα – πλούσια σε φυτικές ίνες τρόφιμα ,  όπως τα φρούτα , τα λαχανικά , τα φασόλια ,η βρώμη , δείχνουν να μειώνουν τη χοληστερόλη και είναι γενικά καλά για την υγεία σας . Μερικοί γιατροί συστήνουν ακόμη και τα συμπληρώματα φυτικών ινών .

Τι γίνεται με τα τρόφιμα σχεδιαστών που ισχυρίζονται ότι μειώνουν τη χοληστερόλη ;

– Να είστε προσεκτικοί με αυτά τα τρόφιμα . Υπάρχουν τώρα πολλά τρόφιμα στα οποία έχουν προστεθεί φυτικά εκχυλίσματα που ονομάζονται  «στερόλες»  ή «στανόλες». Τα τρόφιμα με προσθήκη στερόλων ή στανόλων μπορούν να μειώνουν τη χοληστερόλη . Όμως δεν είναι σαφές αν τα εν λόγω τρόφιμα μπορούν  να μειώσουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής, ή εγκεφαλικού επεισοδίου .

Επιπλέον , έρευνες σε ζώα δείχνουν ότι στην πραγματικότητα τα εκχυλίσματα αυτά μπορεί να προκαλέσουν προβλήματα υγείας . Ειδικοί πιστεύουν ότι απαιτείται περισσότερη έρευνα πριν  μπορέσουν να συστήσουν στους ανθρώπους  να τρώνε  τρόφιμα με προσθήκη φυτικών στερολών ή στανολών .

Πρέπει να παίρνω συμπληρώματα για να μειώσω τη χοληστερίνη μου ;

– Ίσως. Κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι ορισμένα συμπληρώματα μπορεί να μειώνουν τη χοληστερόλη . Όμως δεν υπάρχει έρευνα που να δείχνει ότι τα συμπληρώματα αυτά μπορεί να βοηθήσουν στην πρόληψη καρδιακών προσβολών , εγκεφαλικών επεισοδίων , ή οποιαδήποτε από τα προβλήματα που προκαλούνται από την υψηλή χοληστερόλη .

Αν αποφασίσετε να δοκιμάσετε τα συμπληρώματα , να έχετε κατά νου ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες , η κυβέρνηση δεν ρυθμίζει τα συμπληρώματα πολύ καλά . Αυτό σημαίνει  πως ό, τι αναγράφεται στην ετικέτα του συμπληρώματος, δεν είναι πάντα πραγματικά μέσα στη φιάλη . Ορίστε  μερικά συμπληρώματα που μπορεί να βοηθήσουν με τη χοληστερόλη :

Κόκκινο ρύζι ζύμης – Αυτό το συμπλήρωμα μπορεί να περιέχει το ίδιο συστατικό με ένα συνταγογραφούμενο φάρμακο για τη μείωση της χοληστερόλης . Το κόκκινο ρύζι ζύμης βοηθά στη μείωση της χοληστερόλης , αλλά τα προϊόντα που ισχυρίζονται ότι το έχουν,  μπορεί να μην έχουν πάντα αρκετή ποσότητα ενεργού συστατικού .
Ασβέστιο – Ορισμένες μελέτες δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να μειώσουν τη χοληστερόλη . Όμως δεν υπάρχουν μελέτες που να δείχνουν ότι μειώνουν τον κίνδυνο καρδιακής προσβολής ή εγκεφαλικού επεισοδίου . Ορισμένες μελέτες μάλιστα δείχνουν ότι τα συμπληρώματα ασβεστίου μπορεί να αυξήσουν τους κινδύνους