Πόσο Αλάτι Είναι Πολύ για την Υγεία Σας;

Πόσο Αλάτι Είναι Πολύ για την Υγεία Σας;

¼ κουταλάκι του γλυκού αλάτι = 580 χιλιοστόγραμμα.
Μια πρέζα αλατιού! Δεν ακούγεται πολύ. Και αν αυτό είναι το μόνο που τρώτε σε μια μέρα και η αρτηριακή σας πίεση είναι φυσιολογική, δεν είναι πολύ.
Στην πραγματικότητα χρειαζόμαστε μικρές ποσότητες αλατιού.

Το Αλάτι

Το Αλάτι.. αλλά..τι;

Το αλάτι (χλωριούχο νάτριο), συν αρκετό νερό για να διατηρηθεί σε διάλυμα, είναι ένα ζωτικό μέρος του αίματός μας. Το νάτριο είναι ο διακόπτης ελέγχου ενός στενού εύρους αραίωσης στο οποίο μπορούν να λειτουργήσουν τα κύτταρα.

Όλο το νάτριο που χρειαζόμαστε εμφανίζεται φυσικά στα τρόφιμα, τα λαχανικά και τα φρούτα. Δεν χρειαζόμαστε αλατιέρα. Ειδικά από τη στιγμή που το αλάτι προστίθεται στα περισσότερα προϊόντα κονσέρβας και στα επεξεργασμένα κρέατα, και όπως η ζάχαρη προστίθεται στα εμπορικά τρόφιμα για να έχουν καλύτερη γεύση.

Τι κακό έχει το αλάτι;

Το πολύ αλάτι προκαλεί υπέρταση, ή αλλιώς υψηλή αρτηριακή πίεση, η οποία (φανταστείτε ένα τσαλακωμένο λάστιχο) χτυπά την εσωτερική μεμβράνη των αρτηριών, δημιουργώντας συνθήκες για τη χοληστερόλη και το ασβέστιο να συσσωρευτούν, να στενέψουν τις αρτηρίες σας, να πήξουν και να προκαλέσουν καρδιακή προσβολή ή εγκεφαλικό επεισόδιο.

Η περίσσεια αλατιού οδηγεί σε αυξημένη δίψα και πρόσληψη υγρών για να διατηρηθεί το αίμα και τα υγρά του σώματος στη σωστή αραίωση. Το αγγειακό σύστημα (αρτηρίες, φλέβες και τριχοειδή αγγεία) είναι ένα κλειστό σύστημα. Βάλτε περισσότερο υγρό σε αυτό και η πίεσή του αυξάνεται: Υψηλή αρτηριακή πίεση ( υπέρταση).

Μέρος του αλατιού μας υπάρχει φυσικά στα τρόφιμα που τρώμε και περίπου το 10% προέρχεται από την προσθήκη αλατιού ή άλλων μπαχαρικών που περιέχουν νάτριο στα τρόφιμα κατά το μαγείρεμα ή το φαγητό.

Το μεγαλύτερο μέρος του αλατιού μας – ένα εκπληκτικό 80 τοις εκατό – προέρχεται από την κατανάλωση παρασκευασμένων ή επεξεργασμένων τροφίμων

Πόσο αλάτι είναι εντάξει; Ένα κουταλάκι του γλυκού επιτραπέζιο αλάτι έχει περίπου 2300 mg νατρίου. Με φυσιολογική υγεία θα πρέπει να καταναλώνετε κάτω από 2300 mg νατρίου ημερησίως.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΚΙΝΔΥΝΟΥ για καρδιαγγειακά νοσήματα ( καρδιακή προσβολή & εγκεφαλικό επεισόδιο)

  • Υπέρταση (υψηλή αρτηριακή πίεση)
  • Υψηλή χοληστερόλη
  • Σακχαρώδη διαβήτη
  • Υπερβολικό βάρος
  • Οικογενειακό ιστορικό υψηλής αρτηριακής πίεσης…

τότε…στοχεύστε σε λιγότερο από 1500 mg. ημερησίως και συμβουλευτείτε το γιατρό σας.

ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ

αν προσπαθείτε να αποφύγετε το αλάτι:

  • Ακόμη και τα υγιεινά όσπρια σε κονσέρβα έχουν περίπου 1400 mg νατρίου στο υγρό. Αδειάστε το.
  • Αποφύγετε τα επεξεργασμένα κρέατα
  • Διαβάστε τις ετικέτες των τροφίμων
  • Ακόμη και τα καρυκεύματα “χαμηλής περιεκτικότητας σε αλάτι” εξακολουθούν να έχουν πολύ αλάτι
  • Αντικαταστήστε ενδιαφέροντα μπαχαρικά: Κανέλα και τζίντζερ, σκόρδο και εστραγκόν… δεν θα σας λείψει το αλάτι με αυτά τα αρωματικά μπαχαρικά.

Πόσο Αλάτι Είναι ΠολύΤα τρία κύρια όργανα-στόχοι για τη συνήθη υπερβολική κατανάλωση αλατιού – μέσω της υψηλής αρτηριακής πίεσης – είναι η καρδιά, ο εγκέφαλος και τα νεφρά.

Εγκεφαλικό επεισόδιο: Από τα τρία είδη εγκεφαλικού επεισοδίου (θρόμβος σε εγκεφαλική αρτηρία, έμβολο σε εγκεφαλική αρτηρία και αιμορραγία από ρήξη εγκεφαλικής αρτηρίας), το αιμορραγικό είναι το πιο θανατηφόρο. Φανταστείτε ξανά ένα λάστιχο κήπου που σκάει ξαφνικά. Το τμήμα του εγκεφάλου που τροφοδοτείται από αυτό το αιμοφόρο αγγείο πεθαίνει.

Η καρδιά: Η υψηλή αρτηριακή πίεση προκαλεί επίσης τη διαστολή της καρδιάς, σαν να φουσκώνει υπερβολικά ένα μπαλόνι – και στη συνέχεια, παλεύοντας πίσω, ο καρδιακός μυς παχαίνει (υπερτροφία). Αυτό αποδυναμώνει την ικανότητα της καρδιάς να αντλεί αίμα, οδηγώντας τελικά σε καρδιακή ανεπάρκεια ( συμφορητική καρδιακή ανεπάρκεια). Τα υγρά συγκεντρώνονται στα πόδια και στους πνεύμονες και τελικά παντού. Γίνεται πιο δύσκολο να περπατήσετε και να αναπνεύσετε.

Οι νεφροί: Η χρόνια υψηλή πίεση βλάπτει τον μηχανισμό διήθησης στα νεφρά, οδηγώντας σε προοδευτική νεφρική ανεπάρκεια (νεφρική νόσος τελικού σταδίου) και σε μια ζωή με μηχανήματα αιμοκάθαρσης.