Καρδιολόγος Ακρόπολη – Συστολική Καρδιακή Ανεπάρκεια

Η συστολική καρδιακή ανεπάρκεια
είναι ένας τύπος καρδιακής ανεπάρκειας. Η καρδιακή ανεπάρκεια είναι μια πάθηση κατά την οποία η καρδιά δεν μπορεί να αντλήσει ή να τροφοδοτήσει καλά με αίμα. Αυτό κάνει την καρδιά να καθυστερεί στο έργο της που είναι να μεταφέρει το αίμα σε ολόκληρο το σώμα. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε συμπτώματα όπως οίδημα, δυσκολία στην αναπνοή και αίσθημα κόπωσης.
Υπάρχουν 2 κύριοι τύποι καρδιακής ανεπάρκειας:
- Στη συστολική καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά είναι υπερβολικά αδύναμη. Όταν η καρδιά αντλεί, δεν συστέλλεται κανονικά. Η συστολική καρδιακή ανεπάρκεια είναι επίσης γνωστή και ως “καρδιακή ανεπάρκεια με ελαττωμένο κλάσμα εξώθησης.”
- Στη διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια, η καρδιά είναι υπερβολικά άκαμπτη. Όταν η καρδιά αντλεί, δεν χαλαρώνει και δεν γεμίζει κανονικά με αίμα. Η διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια είναι επίσης γνώστη και ως ” καρδιακή ανεπάρκεια με διατηρημένο κλάσμα εξώθησης.”
Οι διαφορές αυτές επηρεάζουν το πόσο συστέλλεται η καρδιά με κάθε χτύπο. Με κάθε συστολή, η καρδιά αντλεί αίμα προς τα έξω. Το ποσοστό του αίματος στην καρδιά που αντλείται προς τα έξω με κάθε χτύπο της καρδιάς ονομάζεται “κλάσμα εξώθησης” (επίσης ονομάζεται “EF”). Οι άνθρωποι με συστολική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν κλάσμα εξώθησης που είναι χαμηλότερο του φυσιολογικού. Οι άνθρωποι με διαστολική καρδιακή ανεπάρκεια έχουν φυσιολογικό
κλάσμα εξώθησης.
Ποια είναι τα συμπτώματα της συστολικής καρδιακής ανεπάρκειας;
Τα συμπτώματα μπορεί να συμπεριλαμβάνουν:
- Δυσκολία στην αναπνοή – Στην αρχή, οι άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίζουν δυσκολία στην αναπνοή μόνο κατά την διάρκεια άσκησης. Με τον καιρό, μπορεί να έχουν δυσκολία αναπνοής σε κατάσταση ηρεμίας ή όταν είναι ξαπλωμένοι.
- Οίδημα στα πέλματα, στους αστραγάλους, στα πόδια, ή στην κοιλιακή χώρα
- Αίσθημα κόπωσης
Πώς θεραπεύεται η συστολική καρδιακή ανεπάρκεια;
Η θεραπεία συνήθως περιλαμβάνει:
- Λήψη φαρμάκων – Τα φάρμακα μπορούν να μειώσουν τα συμπτώματα και να σας βοηθήσουν να ζήσετε περισσότερο. Μπορούν επίσης να μειώσουν τις πιθανότητες να χρειαστεί να νοσηλευτείτε. Πολλοί άνθρωποι χρειάζεται να λαμβάνουν 3 ή περισσότερα φάρμακα κάθε ημέρα. Είναι σημαντικό να λαμβάνετε τα φάρμακά σας κάθε ημέρα, ακόμα και αν αισθάνεστε καλά. Ενημερώστε τον/την γιατρό σας ή τον/την νοσοκόμο/α σας εάν δεν έχετε την οικονομική δυνατότητα να αγοράσετε τα φάρμακά σας ή αν σας προκαλούν παρενέργειες. Υπάρχουν συχνά τρόποι να βοηθηθείτε σε αυτά τα θέματα. Η σωστή φαρμακευτική αγωγή για εσάς θα εξαρτηθεί από τα συμπτώματα και άλλες ιατρικές παθήσεις και μπορεί να περιλαμβάνει:
- Έναν αναστολέα του μετατρεπτικού ενζύμου της αγγειοτενσίνης (αΜΕΑ), ανταγωνιστή των υποδοχέων της αγγειοτενσίνης ΙΙ (ARB). Αυτά τα φάρμακα μπορούν επίσης να προστατέψουν την καρδιά από τις επιδράσεις των ορμονών, κάτι το οποίο μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο έχει καρδιακή ανεπάρκεια.
.
- Έναν β-αναστολέα – Αυτό το φάρμακο μπορεί να επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς και κάποιες φορές ελαττώνει την πίεση του αίματος. Μπορεί να μειώσει τον όγκο του έργου που πρέπει να κάνει η καρδιά. Όταν αρχίσετε να παίρνετε έναν βήτα-αναστολέα, μπορεί να νιώσετε λίγο χειρότερα. Αλλά όταν το σώμα σας συνηθίσει το φάρμακο μπορεί να αρχίσετε να νιώθετε καλύτερα.
Η ιβαμπραδίνη (εμπορική επωνυμία: Corlanor) είναι ένας νέος τύπος φαρμάκου που μπορεί να επιβραδύνει τους καρδιακούς παλμούς. Ο/Η γιατρός σας μπορεί να σας συνταγογραφήσει ιβαμπραδίνη εάν οι καρδιακοί παλμοί σας είναι λίγο γρήγοροι ακόμα και μετά την λήψη ενός β-αναστολέα, ή εάν δεν μπορείτε να πάρετε έναν β-αναστολέα..
- Ένα διουρητικό – Αυτό το φάρμακο βοηθάει το σώμα να αποβάλλει το περίσσιο νάτριο και υγρό. Μπορεί να μειώσει το υγρό στους πνεύμονές σας και το οίδημα στα πόδια σας ή στην κοιλιακή χώρα.
- Έναν ανταγωνιστή των υποδοχέων των αλατοκορτικοειδών – Αυτό το φάρμακο σας βοηθάει να αποβάλλετε το περίσσιο νάτριο και υγρό. Επίσης βοηθάει το σώμα σας να συγκρατήσει ένα μεταλλικό στοιχείο που ονομάζεται κάλιο. Αυτό είναι σημαντικό καθώς το σώμα χρειάζεται το κάλιο για να λειτουργεί σωστά. Άλλα διουρητικά κάποιες φορές κάνουν τα σώμα να αποβάλλει κάλιο.
- Νιτρώδη με υδραλαζίνη– Τα νιτρώδη και η υδραλαζίνη δρουν μαζί ώστε να χαλαρώσουν και να διαστείλουν τα αιμοφόρα αγγεία. Με αυτόν τον τρόπο η καρδιά μπορεί πιο εύκολα να αντλεί αίμα σε όλο το σώμα. Αυτά τα δύο φάρμακα συνδυάζονται σε ένα χάπι, αλλά έχετε την δυνατότητα να τα προμηθευτείτε ξεχωριστά σε αρκετά χαμηλότερο κόστος.
- Διγοξίνη– Η διγοξίνη βοηθάει την καρδιά να αντλεί με περισσότερη δύναμη. Αυτό μπορεί να μειώσει κάποια από τα συμπτώματα της καρδιακής ανεπάρκειας.
- Αντιμετώπιση της στεφανιαίας καρδιακής νόσου (αν έχετε) – Στη στεφανιαία καρδιακή νόσο, οι αρτηρίες που τροφοδοτούν με αίμα την καρδιά φράζουν. Η θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνει φάρμακα, μια επέμβαση απόφραξης αρτηρίας, ή εγχείρηση.
΄Άλλες θεραπείες για την συστολική καρδιακή ανεπάρκεια κάποιες φορές συμπεριλαμβάνουν:
- Μία συσκευή που βοηθάει την καρδιά να αντλεί με περισσότερη δύναμη ή να χτυπάει στον σωστό ρυθμό.
- Μία αντλία συνδεδεμένη με την καρδιά για να αυξηθεί η ροή του αίματος στο σώμα και να μειωθεί το έργο που πρέπει να κάνει η καρδιά.
- Επέμβαση μεταμόσχευσης καρδιάς – Αυτή η επέμβαση έχει ως στόχο να αντικαταστήσει την νοσούσα καρδιά σας με μία υγιή καρδιά. Η επέμβαση αυτή επιχειρείται μόνο όταν δεν αποφέρουν αποτελέσματα όλες οι άλλες θεραπείες.
Τι άλλο μπορώ να κάνω μόνος μου για να προστατέψω την καρδία μου;
Για να αισθανθείτε καλύτερα και να μειώσετε τις πιθανότητες να πάτε στο νοσοκομείο, μπορείτε να κάνετε τα ακόλουθα:
- Καλέστε τον/την γιατρό σας (Καρδιολογο σας) αν ζαλίζεστε ή είστε αδύναμοι, ή αν χάνετε ή παίρνετε βάρος ξαφνικά. Ζυγιστείτε κάθε πρωί αφού ουρήσετε αλλά πριν πάρετε πρωινό. Καλέστε τον/την γιατρό σας αν το βάρος σας αυξηθεί κατά 1 ή περισσότερα κιλά σε 1 ημέρα, ή κατά 2 ή περισσότερα κιλά σε 1 εβδομάδα.
- Ακολουθείστε το σχέδιο δράσης που σας δίνει ο/η γιατρός σας. Ένα σχέδιο δράσης είναι μια λίστα με οδηγίες για το τι πρέπει να κάνετε αν αλλάξουν τα συμπτώματα σας. Για να είστε σε θέση να χρησιμοποιήσετε το σχέδιο δράσης, παρακολουθείστε στενά τα συμπτώματα σας και ζυγιστείτε καθημερινά. Αν δεν νιώθετε καλά ή χάνετε ή παίρνετε βάρος ξαφνικά, κοιτάξτε το σχέδιο δράσης σας για να δείτε τι πρέπει να κάνετε.
- Καλέστε ασθενοφόρο αν έχετε πόνο στο στήθος ή άλλα συμπτώματα καρδιακής προσβολής.
- Χάστε βάρος, αν είστε υπέρβαροι.
- Σταματήστε το κάπνισμα.
- Μειώστε την ποσότητα του αλκοόλ που καταναλώνετε. Εάν είστε γυναίκα μην καταναλώνετε περισσότερο από 1 ποτό την ημέρα. Εάν είστε άντρας, μην καταναλώνετε περισσότερα από 2 ποτά την ημέρα.